Reizen naar Nederland en door Nederland

Nederland is een land waar je altijd naar terug wilt keren. Het is een land met een rijke geschiedenis en mooie cultuur. Het wordt gekenmerkt door bijzondere landschappen, vlaktes, kanalen en fietspaden, klompen en tulpen. Zelfs Amsterdam mag niet in het rijtje ontbreken, met zijn koffieshops en multiculturele samenleving. Het is een beeld van hoe de gemiddelde vakantieganger over Nederland denkt. Toch biedt Nederland veel meer dan dat. We geven je graag 5 redenen waarom reizen naar Nederland en door Nederland zeker de moeite waard is.

Veel zien in korte tijd

Fietsen door Amsterdam

Nederland staat bekend om zijn uitgebreid netwerk voor openbaar vervoer. Het is erg eenvoudig en comfortabel om te reizen per trein, bus of tram. Houd je meer van rust en kies je liever zelf je route? Dan is reizen met de auto door Nederland een prima en veilige optie. De afstanden tussen de diverse steden zijn klein en de autowegen zijn goed onderhouden en ruim. Tenslotte is reizen met de fiets een ideale optie wanneer je veel wilt zien, binnen een kleine omtrek. Nederland is ingericht op fietsverkeer. Het is daarom een zeer veilige manier van reizen in de natuur. Nederland kent tevens diverse luchthavens, maar alleen verbinding met andere landen en dus geen binnenlandse vluchten door de zeer kleine afstanden.

Unieke en monumentale steden

Een bijzondere reden om te reizen naar en binnen Nederland, zijn de diverse steden. Amsterdam is uiteraard een van de bekendste. Maar Nederland biedt meer culturele rijkdommen.

Amsterdam

Amsterdam is bij uitstek de ontmoetingsplaats voor reizigers. Op vrijwel elk lijstje staat een bezoek aan Amsterdam vermeld. Met name in de zomer is het er heerlijk vertoeven op een van de vele terrassen. De prachtige kanalen en de bloemenpracht die de stad op zijn mooist laat stralen. Even buiten Amsterdam, op ongeveer 15 minuten met de auto of de bus, verandert het landschap volledig. Het typisch Hollandse landschap doemt op, bekend van de vele ansichtkaarten. Molens, oude dijken en vooral de beste kazen bevinden zich op een steenworp afstand buiten het bruisende Amsterdam.

Den Haag

Toerist in Den Haag

Den Haag is een van de meest elegante steden van Nederland. Met name de nette stijl van de inwoners, de brede straten en de historische gebouwen maken de stad bijzonder. Daarnaast ligt vlak buiten Den Haag het meest uitgebreide strand van Nederland. Een luxe, met name in de zomerperiode.

Utrecht

Utrecht is een stad die op ongeveer een half uur vanaf Amsterdam ligt. Utrecht is tevens de kleinste van de 12 provincies van Nederland en misschien ook wel de bijzonderste. Je vindt er indrukwekkende kastelen tussen de meest spectaculaire landschappen.

Maastricht

Op iets meer dan twee uur afstand van Amsterdam ligt de historische stad Maastricht. Een stad die nog deels wordt omringd door originele stadsmuren en waar je je ogen uitkijkt vanwege de monumentale gebouwen.

De mensen

Fietsende Nederlanders

Een echt kenmerk van de Nederlandse bevolking is het vriendelijke, vrolijke en ontvankelijke karakter. De inwoners beschikken over een ruime, open geest, waardoor bezoekers met open armen worden ontvangen. Er is ruimte voor een brede set aan waarden, culturen, ideeën, meningen en standpunten. En allen bestaan ze naast elkaar in een typisch Hollandse harmonie. Naast de inwoners is tevens het bedrijfsleven geliefd vanwege de aangename en open houding.

De bekende landschappen en bloemenvelden

Keukenhof bezoeken

Gedurende het hele jaar komen vele miljoenen bezoekers naar Nederland om de unieke bloembollenvelden te aanschouwen. De velden hebben Nederland gemaakt tot een land waarover wereldwijd gesproken wordt. Foto`s en films vol levendige kleuren, zijn de herinneringen die worden meegenomen naar huis. De geuren en kleuren van de natuur zorgen tevens voor een rustige en ontspannen geest. Je kunt er genieten van het moment. Net als de kustgebieden waar je eindeloos kunt wandelen in de prachtige duinen of kunt fietsen door de afgelegen dorpjes. Het land ontdekken op de manier die bij jou zelf past. Dat is wat Nederland bijzonder maakt.

Tip: Bezoek de Keukenhof.

De Nederlandse keuken

Door de diverse culturen die Nederland rijk is, lijkt dit ook tot uiting te komen in de gastronomie. Uiteraard kennen de Nederlanders hun eigen gebruiken en gerechten. Zo wordt er veel waarde gehecht aan het op tijd samen eten. Het moment van samenzijn in een druk dagprogramma, wordt gebruikt om de gebeurtenissen van de dag door te spreken. In Nederland is het diner in de avonduren de hoofdmaaltijd van de dag. De lunch wordt gegeten aan het begin van de middag, zo rond de klok van 12 uur. Gedurende deze maaltijd worden koude ingrediënten gegeten, vergezeld met brood. 

Enkele typisch Hollandse maaltijden op een rijtje:

  • Snert of Erwtensoep. Een dikke soep op basis van erwten, gegaard met spek en gecombineerd met roggebrood. Een typisch winters recept.
  • Stamppot. Een traditioneel winters gerecht waarbij aardappelen, vlees en groenten apart worden bereid.  Daarna worden deze samen gemend en geprakt tot een stamppot. De meest populaire combinatie is zuurkool met rookworst en spek
  • Kaas. Uiteraard is de Hollandse kaas een erkend gastronomisch product. De meest geëxporteerde varianten zijn de Gouda, Edam en Alkmaarse kaas.
  • Gezouten haring. De typisch Hollandse haring wordt ook wel Hollandse Nieuwe genoemd. Het is een gefileerde haring die gegeten wordt in combinatie met fijngehakte uitjes. Vanaf eind mei arriveert de haring en is het een gewild stukje vis dat zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht gegeten kan worden. 
  • Poffertjes. De poffertjes zijn traditioneel Nederlands. Ze lijken op crêpes, maar zijn kleiner en zoet.
  • Stroopwafels. De meest favoriete Nederlandse koek is wel de stroopwafel. Het is een soort half harde wafel gevuld met karamel. Ze zijn zoet en kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

Festivals en meer

Nederland biedt een groot aanbod aan evenementen aan. Festivals, markten, optochten, tentoonstellingen en nog meer. Met name in de zomer zijn deze evenementen geconcentreerd op muziek, dans en theater. In de lente wordt het florale karakter van het land benadrukt. Terwijl in de herfst cultuur en kunst de boventoon voeren. In de winter tenslotte, draaien evenementen om de kersttijd en de magische rommelmarkten. Daarnaast is voor de Nederlandse cultuur de dag van de koning absoluut een van de meest belangrijke dagen in het jaar. Op 27 april gaat Nederland de straat op om, gehuld in oranje kostuums, een van de meest symbolische dagen van het koninkrijk te vieren.

Reizen door Nederland is best wel duurzaam 🙂

Reis je door Nederland als Nederlander in plaats van naar een ver oord? Dan ben je natuurlijk best wel duurzaam bezig. De klimaatimpact van een transatlantische vlucht is bijvoorbeeld behoorlijk fors. En zoals je bovenstaand kunt lezen is dat ook niet erg, er is genoeg moois hier. Ga je toch vliegen of reizen? Compenseer dan in ieder geval de uitstoot van je reis, zodat er een project gesteund wordt dat jouw uitstoot (enigszins) ongedaan kan maken. Een voorbeeld van zo een partij is FlyGRN, compenseer er je vlucht hier.