Een dagelijkse dosis groen maakt gezond
Dat bomen een grote bron van zuurstof zijn is bekend. Dat bomen helpen bij het verminderen van kooldioxide en andere schadelijke gassen in de lucht, ook dat is niet nieuw. Maar wat veel mensen niet weten, is dat alleen al het kijken naar een boom, de gezondheid kan verbeteren. Het is een onbewust gedreven behoefte van de mens om te stad te verlaten en te genieten van het platteland. Een dagelijkse dosis natuur houdt je dus blijkbaar gezond. Het helpt het zenuwstelsel tot rust te laten komen. Vooral na een stressvolle dag helpt de natuur je weer even te herinneren wie je bent.
De kracht van de natuur
Hoeveel jaren weten we al dat een tijdje jezelf terugtrekken in de natuur je bewuste en onderbewuste tot rust brengt. Met name op cruciale momenten in het leven, is het opzoeken van de natuur iets dat de mens al eeuwenlang doet. Als je er over nadenkt is het logisch ook. Rust en ruimte in je hoofd vind je tussen de geur van bloemen, het ruisen van de wind, de zingende vogels en het effect van groen om je heen. Verkeersborden, stress en uitlaatgassen hebben een ander effect op het lichaam en de geest. Buiten dat het opzoeken van de natuur intuïtief gebeurt, is er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Telkens weer blijkt in de resultaten een positief effect te worden aangetoond. Een geluksgevoel, ruimte en rust in je geest en een boost voor het immuunsysteem zijn de effecten.
Wat maakt de natuur zo krachtig
Over de kracht van de natuur, bestaan een tweetal theorieën.
- De eerste is de evolutie. Toen de oermens zich ontwikkelde op de steppe en leefde tussen de roofdieren. Het zal aan de orde van de dag geweest zijn, dat een roofdier de mens achterna zat. Vluchten in een boom was een optie om te ontkomen. En juist daar, tussen de het groen van de bladeren kwam een razend hart tot rust. Een dalende bloeddruk was het gevolg, voortkomend uit een reflex. Op de dag van vandaag horen roofdieren niet meer thuis in ons dagelijks leven. Het zijn meer de deadlines die ons nu achterna zitten en ons stress bezorgen. Toch is het rustgevende effect van de natuur gebleven.
- De andere theorie stamt uit veel latere tijden, uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De zogenaamde aandacht-hersteltheorie verklaart de rustgevendheid van de natuur op de volgende manier. De natuur kent vele patronen die om aandacht vragen. Ze dringen zich niet op, maar zijn er wel. Vogelgeluiden, ruisende bladeren, het tikken van de regen. Het zijn allemaal dingen waar je aandacht naar uit gaat, zonder dat het je geest belast. Zoals dat wel gebeurt bij notificaties verzonden vanuit social media. Natuurlijke patronen zijn er en je hoeft er niets voor te doen. Ze ontspannen je geest en daardoor kom je tot rust. Dus ervaar je werkstress? Zoek de natuur op, ga het bos in. Deze laatste theorie kan een goede verklaring zijn waarom een portie natuur zo goed werkt om te herstellen van werk- en andere stress van de moderne tijd.
Moderne stress en de natuur
Aandachtmoeheid is de stress van de huidige generatie. Chronisch overbelast zijn door werk, maar ook door reclames en social media. Mensen hebben hun limieten. En ondanks dat het brein de aandacht die continu wordt getrokken best aankan, is er een maximum. Waarbij de limiet voor iedere persoon weer anders is. De natuur helpt elke dag opnieuw met herstellen. Zorg dat limieten niet worden bereikt en verruim de portie natuur in het dagelijks leven. Het werkt als een buffer tegen stress. Maar ondanks dat iedereen wel weet dat een boswandeling goed is, lijkt het steeds opnieuw een opgave. `Het komt er maar niet van`, is een vaak gehoorde reden. Het probleem is dat we het gevoel onderschatten van hoe goed de natuur ons laat voelen. Want als we er zijn, dan zijn we voornemens om het vaker te doen. Toch moeten we te vaak andere dingen. Aanwezig zijn online om te antwoorden, te liken en te klikken. De natuur vraagt geen enkele actie van ons en daarom is het makkelijker om er geen prioriteit aan te geven. Toch is tijd doorbrengen in de natuur niet meer zoals vroeger, om de bloeddruk te laten dalen. Het is het opzoeken van een gevoel van verbonden zijn met de wereld om je heen. En om weer connectie te maken met jezelf.
4 voordelen van bomen in je leven
Bomen in het bos en bomen om ons heen zijn dus belangrijk voor ons leven. De belangrijkste 4 redenen op een rij:
- Bomen hebben een genezende werking. Dit blijkt uit een onderzoek uit 1984 van onderzoeker Roger Ulrich. Hij merkte op dat patiënten uit een ziekenhuis in de VS eerder herstelden en minder pijnstillers nodig hadden wanneer ze uitzicht hadden op een park. Dit in tegenstelling tot patiënten die alleen uitkeken op een muur.
- Bomen genezen beschrijft ook een artikel in de New Yorker. Een studie uitgevoerd in Canada, laat zien dat buurten met bomen gezonder zijn in vergelijking met buurten zonder groen.
- Onderzoeker Gregory Bratman bestudeerde het genezende en kalmerende effect van de natuur op de mens. De ene groep werd door de stad geleid en de andere groep werd meegenomen voor een wandeling. Van beide groepen werd er een hersenscan gemaakt de proefpersonen. Er werden duidelijke verschillen waargenomen in niet gekalmeerde hersenen bij de eerste groep en een verbetering in geestelijke gezondheid bij de tweede groep.
- De laatste studie, een zogenaamde UAM-studie, heeft aangetoond dat bomen een helende werking hebben op kinderen. Alle kinderen werden eerst tien minuten op een loopband geplaatst om de hartslag te laten verhogen. Daarna werd de groep in 3 verdeeld waarbij elke groep een ander soort beelden te zien kreeg. Natuur voor een groep, stille voetgangersstraten voor de andere en straten met druk verkeer voor de laatste groep. De groep kinderen die de natuurbeelden waarnamen, lieten duidelijke herstellende pulsaties zien in de helft van de tijd.
Al vele studies zijn er uitgevoerd om aan te tonen dat bomen en natuur in het algemeen een genezende en ontspannen werking heeft. De natuur laat ons levendiger voelen en geeft ons rust. Dus geniet ervan!