De dag van de Aarde

Wereldwijd houden we ons bezig met het behoud en herstel van moeder aarde. De Dag van de Aarde werd in het leven geroepen op 22 april 1970. Het vond het zijn oorsprong in Amerika, waarbij destijds meer dan 20 miljoen Amerikanen mee deden aan de ceremonie. Inmiddels, nemen meer dan 192 landen deel aan de activiteiten op de Dag van de Aarde, dat ook wel Earth Day wordt genoemd. Dan spreken we over meer dan een miljard mensen, misschien wel het grootste publiek ooit dat deelnam aan een event.

Welke betekenis heeft de Dag van de Aarde

Het betreft een jaarlijks terugkomend evenement, dat als doel heeft om het bewustzijn voor onze aarde te vergroten. Er wordt op deze dag op een positieve en stimulerende wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek. Denk aan natuur, klimaatverandering en milieu. Op deze dag wordt er een stem gegeven aan milieukwesties wereldwijd.

Kleine initiatieven met grote waarde

Earth Day in Nederland

Iedereen kan op zijn eigen kleine wijze bijdragen aan een betere wereld. Begin in je eigen buurt. Sluit je aan bij een vriendengroep, ga samen met familie of buren vrijwilligerswerk doen. Er zijn voldoende leerzame en openbare buitenprogramma`s beschikbaar. In het bijzonder wanneer je zelf creatief bent, organiseer dan een evenement. Richt je pijlers op het behoudt van de natuur voor de komende generaties. Om je alvast op weg te helpen, zijn hier acht eenvoudige manieren om actie te ondernemen op de Dag van de Aarde:

Wordt vrijwilliger bij een Aarde Dag evenement

Scholen, kerken en maatschappelijke groeperingen zijn de ideale plaatsen om te informeren naar geplande initiatieven. Vaak worden evenementen georganiseerd in lokale parken of gemeentezalen. In Amerika, in het Forest Park Conservancy in Oregon wordt de Dag van de Aarde groots gevierd. Op meerdere locaties binnen het park vormen vrijwilligers een belangrijke basis binnen de organisatie. Tijdens deze dag worden lezingen gegeven, maar wordt er ook daadwerkelijk gewerkt in de natuur. Schoonmaken van paden en elimineren van niet inheemse planten en struiken behoren tot het takenpakket. Iedereen wordt aangemoedigd om tijdens deze dag na te denken over hoe het milieu beter beschermd kan worden. Alle opgedane kennis kan de rest van het jaar worden ingezet om het milieu ook in de kleine buurten gezond te houden.

Plant een boom

Het planten van bomen is een prima initiatief. Wanneer iedere wereldburger een boom zou planten, dan werd de wereld er meteen een stuk gezonder van. Echter, een boom planten kan en mag niet zomaar. Neem daarom contact op met besturen van lokale parken, gemeentebesturen of non-profitorganisaties. Zij helpen je verder en samen zullen zich mooie  initiatieven vormen. Want 1 boom, produceert voldoende frisse lucht voor maar liefst 4 personen!

Stimuleer het recyclen

Vlinders in Nederland

Recyclen wordt in Nederland al enorm gestimuleerd door de overheid. Maar toch kan het altijd beter. En juist op de Dag van de Aarde is het goed om met de buren en mensen om je heen dit thema extra te benadrukken. Zo kun je oude elektrisch materialen ophalen en naar speciale afleverpunten brengen. Zo weet je zeker dat ze op een juiste en veilige manier worden verwerkt en gerecycled. Het blijkt dat maar 25% verantwoord wordt gerecycled, ten opzichte van 75% dat terecht komt op de stortplaats. Ongebruikte mobiele en vaste telefoons kun je terug brengen naar de serviceprovider, of wanneer in goede staat, kunnen ze worden gedoneerd.

Koop geen geplastificeerde producten

Inmiddels sterven er jaarlijks meer dan 100.000 zeedieren en bijna een miljoen vogels door verstikking door plastic. Een idee is het om herbruikbare flessen te gebruiken in plaats van plastic flessen. Boodschappen tassen van katoen zijn stevig en gaan de wereldwijde uitgifte van plastic zakjes tegen. Mocht je goede ideeën hebben, draag ze uit via social media. Motiveer anderen om hetzelfde te doen! Kijk ook bewust naar wat je ontvangt via je brievenbus. Bomen redden, afvalstortplaatsen verminderen of ongebruikte  elektrische apparaten laten recyclen. Het zijn allemaal geweldige ideeën. Echter, bekijk eens hoeveel reclame bladen en catalogi je ontvangt, die direct in de oud papierbak terecht  komen? Onderneem actie, wanneer je denkt dat het minder kan. Plak een sticker op je brievenbus of kies ervoor om de info per e-mail te ontvangen.

Begin  je eigen groentetuin

Het kweken van eigen groente is een oplossing op hele kleine schaal. Maar elk initiatief helpt om de aarde gezond te houden. Zelfs op een balkon kun je tegenwoordig een verticale moestuin houden of een vierkante meter op de grond. Mocht je geen mogelijkheid hebben voor een moestuin bij je huis? Overweeg dan een gemeenschapstuin. Via de gemeente kun je je eigen stukje grond kunt huren en verbouwen. Mocht je wel de luxe hebben van een grote moestuin en heb je groente over? Schroom dan niet om het weg te geven aan de voedselbank.

Steun de lokale boerderijwinkel

Het kopen van lokale producten garandeert een product dat verser en puurder is van smaak. Daarnaast help je het milieu enorm, naast dat de boer ook weer meer mogelijkheden krijgt om te investeren. Bedenk goed dat fruit en groente in de winkel een hele reis hebben afgelegd voordat ze op jouw bord belanden. Hiervoor zijn grote hoeveelheden fossiele brandstoffen verbruikt.  Kies dus voor duurzame en lokale landbouw. Het helpt de lucht, het water en het land schoon te houden.

Ga bewust om met energie

Energie goed voor milieu

Op de Dag van de Aarde is het een prima plan om je auto eens te laten staan. Ga te voet of fietsend naar je werk of naar de winkel. Carpoolen is daarnaast ook een alternatief. Ontkoppel in je huis alle apparaten die niet gebruikt worden en brand alleen licht daar waar het noodzakelijk is. Neem een kortere douche en laat water niet onnodig lopen bij het afwassen of tanden poetsen. Hoeveel beter zou het voor de aarde zijn, wanneer we met zijn allen deze kleine aanpassingen zouden doorvoeren?

Laat je stem horen

Op de Dag van de Aarde komen alle leiders van de VN samen om de milieukwesties wereldwijd te bespreken. Laat op deze dag van je horen door online petities en verzoeken te ondertekenen. Vertel je vrienden en familie om ook de Dag van de Aarde te vieren, want samen kunnen we het verschil maken om de aarde te beschermen.