Natuur in Nederland
De natuur in Nederland is een natuurlijk paradijs vanwege de overvloed aan water en de zorg voor de natuurgebieden die nog intact zijn. De flora en fauna in Nederland zijn typerend voor het karakter voor het noordelijke continent van Europa. Het is een gevarieerd landschap. De geografie van het land en het landschap zelf worden al sinds jaren getransformeerd. Maar ondanks dat, is de kwaliteit van de natuur sterk verbeterd.
Dieren in het wild
De fauna in Nederland is zeer gevarieerd. Dat wil zeggen dat er met name veel diverse soorten vogels en vissen te vinden zijn. Karakteristieke vissen zijn de paling, haring, schol en zeebaars. Het vissen zelf is een belangrijke inkomstenbron voor Nederland. Qua vogels zijn de duif, de eend, de reiger, de meerkoet en de kokmeeuw veel voorkomend. Met name in weilanden, vochtige weiden en moerassen tref je ze aan. Aan de kust zijn de zilvermeeuw, wulp, elegante kluut, de kleine uil en de grasmus veel voorkomende vogels om te spotten. De knaagdieren in Nederland zijn een groep die niet vergeten mag worden. Denk aan de grijze muis, de veldrat en de noordse veldmuis.
De zoogdieren is een groep die in overvloed aanwezig is in de Nederlandse fauna. De vleermuis die gedurende warme avonden aan de hemel te zien is. Ook de rode vos leeft in de moerassen en duinen, net als de ree en de hinde. Dankzij de bijzondere situatie die het Nederlandse landschap kenmerkt, zijn er zeer vruchtbare vlakten en weilanden te vinden. Deze maken het ontwikkelen van een goed fokprogramma van gezond vee mogelijk.
De flora
Wanneer je door Nederland reist, sta je versteld van de veelkleurige bloemenweiden. Narcissen, Tulpen en Hyacinten kleuren het landschap. Met name tussen Den Haag en Amsterdam vind je vruchtbare kleibodems. Deze streken vormen belangrijke toeristische attracties. Met name in de maanden april en mei wanneer de bloemen prachtig in bloei staan. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de toeristische sector. In Nederland zijn ongeveer een 300 soorten tulpenbollen te vinden. Het is een van oorsprong een uit het Oosten geïmporteerde bolvormige wortel.
In de zestiende eeuw toen er veel schaarste was in de landbouw, kwam deze vorm van landbouw in opkomst. Andere bloemen die karakteristiek zijn voor het Nederlandse landschap zijn de anemonen, de fresia`s de begonia`s en de lelies. Allen groeien ze in het wild. Voor de toeristen zijn er speciale routes aangelegd die voeren langs deze bloemenvelden. Bloembolroutes worden deze ook wel genoemd. De beste periode om deze velden te bezoeken is de maand april. Ook de routes in de omgeving van Zuid-Limburg en de Betuwe met zijn stad Tiel, zijn het mooist in de maand april. De provincies Gelderland en Utrecht bieden prachtige velden met rododendrons in alle mogelijk tinten roze en paars. Deze gebieden bezoek je het beste in mei en juni.
Beschermde gebieden en natuurgebieden
Nederland kent een aantal gebieden die bijzonder worden verzorgd en waar men erg trots op is.
Nationaal Park de Hoge Veluwe
Dit park is het grootste nationale park van Nederland. Het is een natuurreservaat dat onderdak biedt aan een groot en beroemd museum. Het park kent een oppervlakte van 5500 hectare en kent een ongekende schoonheid. Ooit was het park een privé eigendom, nagelaten door het echtpaar Kröller-Müller. Het park werd toen beheer door een stichting genaamd “Het nationale Park De Hoge Veluwe”. In dit park worden overdekte heides, vijvers en fascinerende duinen afgewisseld met hoge beuken- en eikenbomen, berken en dennen. Inmiddels wordt het park bewoond door honderden wilde dieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en moeflons. Hoewel de dieren zijn geclusterd in gesloten delen, leven zij toch in totale vrijheid. Voor toeristen zijn er mooie tuinhuisjes neergezet, om de dieren te kunnen bewonderen.
Westbroek Park
In de stad Den Haag is een van de bekendste rozentuinen van Nederland te vinden. De geur en schoonheid van Het Westbroek Park is een genot. Meer dan 20.000 rozen bloeien in al hun pracht in de maanden juni tot oktober. Het park is verder aangeplant met een collectie heesters en andere vaste planten.
Het ontwerp van dit park heeft veel weg van de ontwerpen van Engelse parken. Het dient als omgeving van rust en ruimte in de binnenstad van Den Haag.
Nationaal Park Schiermonnikoog
Het Waddeneiland Schiermonnikoog op zich wordt gezien als een groot park. Het is een eiland met een oppervlakte van ongeveer 4000 hectare. Het is 4 kilometer lang en 16 kilometer breed. Van alle Waddeneilanden is het kleinste bewoonde eiland. Op dit eiland vind je ongeveer de helft van de bloemen en planten die Nederland rijk is Duizenden vogels en trekvogels bewonen jaarlijks het eiland. Ze komen en stoppen om uit te rusten, om vervolgens weer verder te trekken. De herfstperiode is de meest mooie bezoektijd om vogels te spotten.
Nationaal Park Texel
De duinen op het Waddeneiland en Nationaal Park Texel zijn uitgestrekte en een natuurlijke hulpbron voor flora en fauna. In dit gebied werken bewoners samen om het natuurgebied te beschermen en te behouden in de originele staat. Het is belangrijk om te kunnen genieten van de puurheid van de natuur. Wandelen of fietsen, het is in dit park allemaal goed te doen. Het informatiecentrum EcoMare is speciaal ingericht voor toeristen die het gebied bezoeken. In het Nationaal Park Texel vind je karakteristieke flora, zoals Parnassus en moeras Helloborine.
Het is een zeldzame vegetatie en behoeft daarom absolute bescherming. De jonge duinen aan de waterkant zijn zeer kalkhoudend. Hier groet dan ook het mooie helmgras. De oudere duinen, meer in het binnenland, hebben juist een tekort aan kalk. Vandaar dat hier een diversiteit aan soorten heide te vinden is. Binnen het Nationaal Park Texel vinden we een bijzonder uitgestrekt stuk natuurgebied. De Slufter genaamd. Het is een uitzonderlijke plek, waardoor een opening in de duinenrij, zeewater naar binnen stroomt. De flora in dit gebied is voornamelijk Zee-alsem, eenjarige Zeeblonder en lavendel.
Nationaal Park de Biesbosch
Het Nationaal Park de Biesbosch en nationaal park gelegen in Dordrecht. Het gebied heeft inmiddels een grootte van 6000 hectare. Hier zijn met name lagunes, moerassen, weiden en vele rietvelden te vinden. Het gebied is een rijk gebied waar veel fazanten, reigers en houtsnippen. Ook het water kent een levendigheid van zoogdieren die hier een thuis hebben gevonden. Denk met name aan otters en bevers.